Awers: Schneider & Zimmer Lissa
Rewers: W 000 kochen kochmehl
Średnica: 23 mm
Waga: 15 g
Datowanie: 1894-1920
Młyn Parowy Schneider i Zimmer
Młyn został wzniesiony w 1872 roku jako Młyn Parowy Ernsta Wilhelma Schneidera. Przekształcony w 1894 roku w firmę "Schneider (bracia Ernst i Herman) & Zimmer (Ernst)".
Po rozbudowie i modernizacji w latach 1898-1904, stał się znaczącym zakładem w branży uzyskując wydajność dzienną 200 ton zboża.
Po odzyskaniu przez Polskę niepodległości
w 1920 roku firmę przekształcono
w "Towarzystwo Akcyjne Schneider i Zimmer", które działało w okresie II RP oraz przez całą okupację niemiecką jako "Schneider und Zimmer Dampfmühle AG".
Plomba z wczesnych lat działalności (po 1894 roku), bardzo ciekawa grafika, ozdobne pismo
i zdobienia po środku wskazują nie tylko na zmysł estetyczny ówczesnych właścicieli ale również na wysoką pozycję gospodarczą leszczyńskiej firmy.
"W000" na rewersie oznacza: W = Weizen = pszenica, liczba zer określa jakość mąki (więcej zer miała mąka o lepszej jakości).
Poniżej plomba z późniejszych lat (przed 1920). Niewielka różnica w grafice awersu, jednak waga znacznie obniżona do 10 gramów przy zachowanej średnicy 23 mm. Być może waga została obniżona dla oszczędności w okresie kryzysu lub Wielkiej Wojny.
A:Schneider&Zimmer Lissa, R:W 000, średnica: 23 mm, waga: 10 g, Datowanie:1894-1920. |
Trzecia plomba pochodzi z okresu II RP z lat 1920-1939 gdy firma działała pod nazwą "Towarzystwo Akcyjne Schneider & Zimmer.
A:Schneider&Zimmer Tow.Akc. Leszno, R:P 000, średnica: 18 mm, waga: 8 g, Datowanie 1920-39. |
Poprawiony i uzupełniony o nowe zdjęcia post, opublikowany pierwotnie 21 września 2014.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz