Nazwą "Plomby Młynarskie" umownie określa się plomby pochodzące z worków mąki, uzyskanej po zmieleniu ziaren w młynie.
Na terenie Polski występują głównie plomby z napisami w języku polskim, oraz co związane jest
z okresem zaborów i zmianami granic, w języku rosyjskim, niemieckim rzadziej węgierskim.
z okresem zaborów i zmianami granic, w języku rosyjskim, niemieckim rzadziej węgierskim.
Średnia waga plomb polskojęzycznych to 8-10 gramów przy 19-21 milimetrach średnicy. W tych wymiarach mieszczą się najpopularniejsze z młynów Zegrzynek, Kośminek, Słodowiec ,Trawniki czy Bracia Krausse. Odciski niemieckojęzyczne są często bardziej spłaszczone o większej średnicy 22-24 milimetry i wadze 9-11 gramów np. Stettiner, Rolland, Prang.
Awers.
Awers plomb młynarskich zawiera przeważnie nazwę młyna lub/i nazwisko właściciela, często określa typ młyna (np. motorowy, automatyczny) oraz nazwę miejscowości. Zdarza się, że na awersie znajdziemy tylko inicjały lub herb właściciela.
Mühle - Młyn (j.niemiecki)
Dampfmühle - Młyn Parowy
Wassermühle - Młyn wodny
мельница - Młyn (j.rosyjski)Mühle - Młyn (j.niemiecki)
Dampfmühle - Młyn Parowy
Wassermühle - Młyn wodny
паровая мельница - Młyn Parowy
Gőzmalom - Młyn Parowy (j.węgierski)
Malom - Młyn
Przykładowe Rewersy
Polskie Młyny: Słodowiec, Bracia Krausse, Hrubieszów, Kośminek, Zegrzynek, Szczepanowicki.
Młyny z inicjałami na awersie:
Inicjały na awersie występują często w młynach będących częścią majątku ziemskiego.
G&K prawdopodobnie pierwsze litery
nazwisk wspólników.
Młyny Pruskie i Niemieckie:
W.Behn, Roland, G.Moncke, Stettiner AG, Ornshagen, A.Prang
Rewers.
Rewers pozwala bardzo jednoznacznie identyfikować plomby jako młynarskie. Symbolika tu zawarta jest specyficzna i nie znajduje zastosowania na innych plombach. Nawet jeżeli awers jest całkowicie nieczytelny to sam rewers pozwoli określić plombę jako młynarską.
Przykłady-rewersu:
Przykłady rewersu z oznaczeniem jakości (typu) zmielonej mąki,
więcej zer ma wyższej klasy mąka:
0
00
000
0000
to samo oznacz
2/0
3/0
4/0
spotkałem również jako oznaczenie asortymentu cyfry
1
4
6
7.
Literki oznaczają gatunek zboża i rodzaj przetworu:
P - pszenica - mąka pszenna
W - Weizen - pszenica - mąka pszenna
R - Roggen - żyto - mąka żytnia
G - Gerste - jęczmień
H - Hafer - owies
M - Mehl - mąka
G - Grütze - kasza
W.00-Weizen - mąka pszenna typ 00
Weizenmehl 00 - mąka pszenna typ 00
Typy mąki:
000
3/0
P/0000 - pszenna typ 0000
0000
4/0
Typy mąki i asortymentu:
R- Roggen-mąka żytnia
RM 1 - Roggenmehl -mąka żytnia typ 1
4 - typ 4
7 - typ 7
1 - typ 1 (plomba węgierska)
Oczywiście nie wyczerpuje to tematu "Plomb Młynarskich" lecz myślę ,że powyższy artykuł może być podstawą do identyfikowania i rozpoznawania tego rodzaju odcisków. Mam nadzieję, że sprowokuje on do dyskusji kolekcjonerów plomb i będzie zaczątkiem do pogłębienia wspólnej wiedzy na ten temat.
Oczekuję na uwagi, szczególnie te wytykające błędy zawarte w artykule oraz propozycje nowych tematów.
Kontakt: esox105@gazeta.pl
Robert Strzyżewski
świetny artykuł ,zabieram się za identyfikacje thx
OdpowiedzUsuńnaprawdę nieźe
OdpowiedzUsuńkurcze ktoś opisał plomby, rewelacja.
OdpowiedzUsuńSuper blog, przerzucę zdjęcia swoich, mam kilkadziesiąt sztuk.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWitam , czy plomby z PKP Wolin są na blogu ???? PRL - Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNie nie ma, ponieważ nie opisuję plomb powstałych po 1945 roku.
UsuńDobra robota👍 wszystkiego się dowiedziałem
OdpowiedzUsuńPKP powołano w 1926r. wiec pewnie plomby się zdażają przed 1945
OdpowiedzUsuńWydaje mi się ze mam jedna
UsuńSuper stronka - gratuluję zawartej tu wiedzy.
OdpowiedzUsuń