Identyfikacja Plomb część I - Młynarskie.

Nazwą "Plomby Młynarskie" umownie określa się plomby pochodzące z worków mąki, uzyskanej po zmieleniu ziaren  w młynie.
Na terenie Polski występują głównie plomby z napisami w języku polskim, oraz co związane jest
z okresem zaborów i zmianami granic, w języku rosyjskim, niemieckim rzadziej węgierskim.
Średnia waga plomb polskojęzycznych to 8-10 gramów  przy 19-21 milimetrach  średnicy. W tych wymiarach mieszczą się najpopularniejsze z młynów  Zegrzynek, Kośminek, Słodowiec ,Trawniki czy Bracia Krausse. Odciski niemieckojęzyczne są często bardziej spłaszczone o większej średnicy 22-24 milimetry i wadze 9-11 gramów np. Stettiner, Rolland, Prang.

Awers.

Awers plomb młynarskich zawiera przeważnie nazwę młyna lub/i nazwisko właściciela, często określa typ młyna (np. motorowy, automatyczny) oraz nazwę miejscowości. Zdarza się, że na awersie znajdziemy tylko inicjały lub herb właściciela.

Mühle - Młyn (j.niemiecki)
Dampfmühle - Młyn Parowy
Wassermühle - Młyn wodny




мельница - Młyn (j.rosyjski)
паровая мельница - Młyn Parowy




Gőzmalom - Młyn Parowy (j.węgierski)
Malom - Młyn







Przykładowe Rewersy

Polskie Młyny:  Słodowiec, Bracia Krausse, Hrubieszów, Kośminek, Zegrzynek, Szczepanowicki.

 

 

 

Młyny z inicjałami na awersie:
Inicjały na awersie występują często w młynach będących częścią majątku ziemskiego.

 

G&K prawdopodobnie pierwsze litery
                                                               nazwisk wspólników.

Młyny Pruskie i Niemieckie: 
W.Behn, Roland, G.Moncke, Stettiner AG, Ornshagen, A.Prang


 

 

 



Rewers.

Rewers pozwala bardzo jednoznacznie identyfikować plomby jako młynarskie. Symbolika tu zawarta jest specyficzna i nie znajduje zastosowania  na innych plombach. Nawet jeżeli awers jest całkowicie nieczytelny to sam rewers pozwoli określić plombę jako młynarską.

Przykłady-rewersu: 



Przykłady rewersu z oznaczeniem jakości (typu) zmielonej mąki,
więcej zer ma wyższej klasy mąka:
0
00
000
0000
to samo oznacz
2/0
3/0
4/0
spotkałem również jako oznaczenie asortymentu cyfry
1
4
6
7.

Literki oznaczają gatunek zboża i rodzaj przetworu:
P - pszenica - mąka pszenna
W - Weizen - pszenica - mąka pszenna
R - Roggen - żyto - mąka żytnia
G - Gerste - jęczmień
H - Hafer - owies
M - Mehl - mąka
G - Grütze - kasza



 W.00-Weizen - mąka pszenna typ 00
Weizenmehl 00 - mąka pszenna typ 00
 

Typy mąki:
000
3/0
P/0000 - pszenna typ 0000
0000
4/0


 
 

 Typy mąki i asortymentu:
R- Roggen-mąka żytnia
RM 1 - Roggenmehl -mąka żytnia typ 1
4 - typ 4
7 - typ 7
1 - typ 1 (plomba węgierska)
 




Oczywiście nie wyczerpuje to tematu "Plomb Młynarskich" lecz myślę ,że powyższy artykuł może być podstawą do identyfikowania i rozpoznawania tego rodzaju odcisków. Mam nadzieję, że sprowokuje on do dyskusji kolekcjonerów plomb i będzie zaczątkiem do pogłębienia wspólnej wiedzy na ten temat.
Oczekuję na uwagi, szczególnie te wytykające błędy zawarte w artykule oraz propozycje nowych tematów.
Kontakt: esox105@gazeta.pl

                                                                                                          Robert Strzyżewski
     

11 komentarzy :

  1. świetny artykuł ,zabieram się za identyfikacje thx

    OdpowiedzUsuń
  2. naprawdę nieźe

    OdpowiedzUsuń
  3. kurcze ktoś opisał plomby, rewelacja.

    OdpowiedzUsuń
  4. Super blog, przerzucę zdjęcia swoich, mam kilkadziesiąt sztuk.

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam , czy plomby z PKP Wolin są na blogu ???? PRL - Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie nie ma, ponieważ nie opisuję plomb powstałych po 1945 roku.

      Usuń
  6. Dobra robota👍 wszystkiego się dowiedziałem

    OdpowiedzUsuń
  7. PKP powołano w 1926r. wiec pewnie plomby się zdażają przed 1945

    OdpowiedzUsuń
  8. Super stronka - gratuluję zawartej tu wiedzy.

    OdpowiedzUsuń