Identyfikacja Plomb część I - Młynarskie.

Nazwą "Plomby Młynarskie" umownie określa się plomby pochodzące z worków mąki, uzyskanej po zmieleniu ziaren  w młynie.
Na terenie Polski występują głównie plomby z napisami w języku polskim, oraz co związane jest
z okresem zaborów i zmianami granic, w języku rosyjskim, niemieckim rzadziej węgierskim.
Średnia waga plomb polskojęzycznych to 8-10 gramów  przy 19-21 milimetrach  średnicy. W tych wymiarach mieszczą się najpopularniejsze z młynów  Zegrzynek, Kośminek, Słodowiec ,Trawniki czy Bracia Krausse. Odciski niemieckojęzyczne są często bardziej spłaszczone o większej średnicy 22-24 milimetry i wadze 9-11 gramów np. Stettiner, Rolland, Prang.

Awers.

Awers plomb młynarskich zawiera przeważnie nazwę młyna lub/i nazwisko właściciela, często określa typ młyna (np. motorowy, automatyczny) oraz nazwę miejscowości. Zdarza się, że na awersie znajdziemy tylko inicjały lub herb właściciela.

Mühle - Młyn (j.niemiecki)
Dampfmühle - Młyn Parowy
Wassermühle - Młyn wodny




мельница - Młyn (j.rosyjski)
паровая мельница - Młyn Parowy




Gőzmalom - Młyn Parowy (j.węgierski)
Malom - Młyn







Przykładowe Rewersy

Polskie Młyny:  Słodowiec, Bracia Krausse, Hrubieszów, Kośminek, Zegrzynek, Szczepanowicki.

 

 

 

Młyny z inicjałami na awersie:
Inicjały na awersie występują często w młynach będących częścią majątku ziemskiego.

 

G&K prawdopodobnie pierwsze litery
                                                               nazwisk wspólników.

Młyny Pruskie i Niemieckie: 
W.Behn, Roland, G.Moncke, Stettiner AG, Ornshagen, A.Prang


 

 

 



Rewers.

Rewers pozwala bardzo jednoznacznie identyfikować plomby jako młynarskie. Symbolika tu zawarta jest specyficzna i nie znajduje zastosowania  na innych plombach. Nawet jeżeli awers jest całkowicie nieczytelny to sam rewers pozwoli określić plombę jako młynarską.

Przykłady-rewersu: 



Przykłady rewersu z oznaczeniem jakości (typu) zmielonej mąki,
więcej zer ma wyższej klasy mąka:
0
00
000
0000
to samo oznacz
2/0
3/0
4/0
spotkałem również jako oznaczenie asortymentu cyfry
1
4
6
7.

Literki oznaczają gatunek zboża i rodzaj przetworu:
P - pszenica - mąka pszenna
W - Weizen - pszenica - mąka pszenna
R - Roggen - żyto - mąka żytnia
G - Gerste - jęczmień
H - Hafer - owies
M - Mehl - mąka
G - Grütze - kasza



 W.00-Weizen - mąka pszenna typ 00
Weizenmehl 00 - mąka pszenna typ 00
 

Typy mąki:
000
3/0
P/0000 - pszenna typ 0000
0000
4/0


 
 

 Typy mąki i asortymentu:
R- Roggen-mąka żytnia
RM 1 - Roggenmehl -mąka żytnia typ 1
4 - typ 4
7 - typ 7
1 - typ 1 (plomba węgierska)
 




Oczywiście nie wyczerpuje to tematu "Plomb Młynarskich" lecz myślę ,że powyższy artykuł może być podstawą do identyfikowania i rozpoznawania tego rodzaju odcisków. Mam nadzieję, że sprowokuje on do dyskusji kolekcjonerów plomb i będzie zaczątkiem do pogłębienia wspólnej wiedzy na ten temat.
Oczekuję na uwagi, szczególnie te wytykające błędy zawarte w artykule oraz propozycje nowych tematów.
Kontakt: esox105@gazeta.pl

                                                                                                          Robert Strzyżewski
     

3 komentarze :

  1. świetny artykuł ,zabieram się za identyfikacje thx

    OdpowiedzUsuń
  2. naprawdę nieźe

    OdpowiedzUsuń
  3. kurcze ktoś opisał plomby, rewelacja.

    OdpowiedzUsuń